Gezondheids stress

Niemand vraagt erom ziek te worden. En als het je dan tóch overkomt is dat heel verdrietig. Bij mij bekroop even de gedachten ‘is het mijn eigen schuld’? Het LUMC wilde graag een stukje schrijven over het verloop van mijn ziekte diabetes-type 1, om mensen te inspireren, maar het zou je ook kunnen verlammen. Graag wil ik nog iets meer vertellen dan wat er in het artikel staat.
Naast twee intensief verdrietige STRESS dagen ná mijn diagnose, moest ik mij wel bekwamen in het injecteren met insuline en het tellen van koolhydraten. Wat een klus en daar kwamen dan ook nog hypo ’s bij. Natuurlijk werd ik daar ook onzeker van. Er waren twee cruciale gedachten in mij.
1. Kan ik het accepteren? (ik kon het immers niet negeren)
2. Hoe kan ik het beste handelen? (verantwoordelijkheid nemen)
Mijn simpele gedachten was dat mijn lichaam problemen heeft met het verwerken van koolhydraten (suiker). Als ik daardoor mijn lichaam zo min mogelijk suiker geef (koolhydraat-arm eten en dus minder stress voor mijn lichaam) en daarnaast méér ga bewegen (suiker verbranden) kon ik ook minder insuline gaan spuiten.
De beloning werd zó groot, dat ik uiteindelijk kon stoppen met de medicatie. Wat een stimulans!!
Daardoor heb ik nu géén hypo ’s meer. Dat is natuurlijk fantastisch en tegelijkertijd nog steeds niet een onbezorgd leven, want het blijft opletten geblazen. Maar natuurlijk véél minder stress in mijn lichaam en hoofd en een onbezorgd leven heb ik nooit gehad. 
In diverse artikelen en van patiënten met diabetes hoor en lees ik over de gevoeligheid van stress en lichte vormen van depressies. Dat heeft een nadelige invloed op de bloedsuikerwaarden. Ook zorgt stress voor insuline-ongevoeligheid.
Als trainer/coach doe ik niets anders dan lesgeven en kijken naar mogelijkheden die kloppen bij elk individu, dus écht persoonlijke ontwikkeling. Daarmee wordt sowieso het stressniveau verlaagd. Wil je als diabetes (en ook zonder) jouw ervaring met mij delen? Dan maak ik graag een afspraak met je. Dan kijk ik hoe ik je kan helpen in het verlagen van je stress en daarmee dus werken aan jouw gezondheid.
Klik op nic@oosterveer.nl en laat je naam en/of telefoonnummer achter. Dan neem ik z.s.m. contact met je op.

 

Scroll naar top